miércoles, 13 de mayo de 2015

CONFERÈNCIA DE N´ANA.

Avui dimecres n´Ana ens ha explicat la seva conferència. El tema que ha escollit és LA CERÀMICA. Ha escollit aquest tema perquè el seu pare és d´un poble que es diu Onda, i allà hi ha moltes fàbriques de "rajoles" o "azulejos". El que passa és que aquestes rajoles no sempre s´han fabricat com ara... Abans, fa anys, el procès era molt més costós que ara!!

N´Ana ens ha explicat, en primer lloc, les mines de terra. Ens ha parlat de com es preparava la terra (amb ajuda de cavalls) i com s´humitejava.

Després, ens ha parlat de les prenses. Prensar la terra vol dir apretar-la i donar-li la forma i la mida de la rajola. Concretament, s´anomenaven "prenses de volant". N´Ana ens ha explicat les seves parts i ens ha mostrat una foto.

En tercer lloc, hem vist els forns per coure les rajoles o "azulejos" de ceràmica. Ens ha mostrat l´esquema d´un forn àrab i ens ha explicat com es carregava i com es coïen les rajoles: una fornada durava 15 dies!!!. També el refredament i buidat del forn durava 6 dies...

Ens hem adonat de què abans costava molt "fabricar" les coses, molt més que ara!

Ha estat una conferència molt interessant. Mireu les fotos!!


2 comentarios:

  1. -La conferencia de n'Ana ma agradat molt.
    JADE.

    ResponderEliminar
  2. -La charrada den Jan a set interesant, esperem que no i agi tants de conflictes amb ell, tambe mos a agradat la setmana.
    ANA I JADE

    ResponderEliminar